Licenciranje

Softverska licenca je pravni instrument koji određuje način upotrebe i distribucije softvera. Većina softvera je zaštićena autorskim pravima. Tipična softverska licenca omogućava krajnjem korisniku upotrebu jednog ili više primjeraka softvera, pri čemu se bilo koje odstupanje od dozvoljene upotrebe smatra kršenjem autorskog prava.

Prava i načini upotrebe softvera definisani su u Sporazumu o licenci sa krajnjim korisnikom (EULA - End User Licence Agreement), koji korisnik u većini slučajeva mora prihvatiti, ukoliko se odluči da koristi željeni softver. U većini slučajeva, proizvođač softvera zadržava vlasništvo nad softverom, a krajnji korisnik isključivo kupuje pravo na upotrebu tog softvera.

Kupovinom licenciranog softvera osiguravate vlastito poslovanje u skladu sa zakonom i propisima, i štitite svoja ulaganja od rizika koji proizilazi upotrebom nelegalnog, odnosno piratskog softvera.

Moguće sankcije koje nadležni organiz mogu izreći protiv vasu su:

  • oduzimanje i uništavanje opreme novčane kazne i do 200.000 KM
  • zabrana obavljanja djelatnosti ili dijelova djelatnosti kojima se koristi nelicenciran softver
  • zatvorske kazne
Na našem tržištu često se nude neodgovarajuće licence, odnosno piratizovani proizvodi, te Vam sugerišemo da se prije kupovine bilo koje licence, informišete, kako bi izbjegli sankcije i evenutalne dodatne troškove.
Informacije o cijenama i uslovima kupovine možete dobiti ukoliko nas kontaktirate preko telefona (+387 35 63 11 11 ) ili preko online kontakt forme. 

Kao prvo - Šta je licenca ?

„Softverska licenca je pravni instrument koji određuje način korišćenja i distribucije softvera. Većina softvera je zaštićena autorskim pravima. Tipična softverska licenca dozvoljava krajnjem korisniku da koristi jedan ili više primjeraka softvera, gdje se odstupanje od dozvoljenog korišćenja smatra kršenjem autorskog prava. Opis prava i načina korišćenja softvera nalaze se u Sporazumu o licenci sa krajnjim korisnikom (EULA – End-user Licence Agreement) koji korisnik najčešće mora prihvatiti prije instalacije softvera. Najčešće proizvođač zadržava vlasništvo nad softverom, dok korisnik isključivo kupuje pravo na korišćenje tog softvera.“

 

U prevodu, ukoliko koristitie neki softver odnosno program, potrebno je da posjedujete licencu za njegovo korištenje. Licenca može biti i besplatna i ukoliko je takva, prilikom instalacije tog softvera u jednom trenutku pristanete na uslove korištenja programa i samim tim postanete vlasnik licence za korištenje tog programa ali samo po uslovima i pravilima koje propisuje proizvođač.

 

Ukoliko licenca NIJE besplatna, a u najvećem broju slučajeva je tako, onda je potrebno da na neki način platite korištenje softvera. Plaćanje se može vršiti na mnogo načina, u zavisnosti od proizvođača, vrste licence, pa i samog zastupnika softver i hardver proizvoda preko kojeg tu licencu plaćate.

 

U našoj zemlji, proizvođači čiji se proizvodi najviše koriste su Adobe, AutoDesk, Microsoft, DataLab, Oracle, IBM, itd.

 

Kada govorimo o svakodnevnoj upotrebi, na prvom mjestu kod nas, kao i u ostatku svijeta je Microsoft sa svojim najrasprostranjenijim proizvodima Windows i Office paket.

 

Informacije o cijenama i uslovima licenciranja možete dobiti ukoliko nas kontaktirate preko telefona (+387 35 63 11 11 ) ili preko online kontakt forme.

O Microsoftu

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina d.o.o. osnovana je 2006. godine. U cijelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i odgovorna je za razvoj bosanskohercegovačkog IT tržišta. Neposredni zadaci su joj organizacija prodajnog kanala, saradnja s velikim korisnicima, organizacija tehničke podrške, marketing te legalizacija i lokalizacija proizvoda. Opširnije o Microsoftu BiH...

Microsoft Licence

Windows kao operativni sistem, nalazi se na poslovnim i personalnim računarima u BiH koji sigurno premašuje 95% pa ćemo tako na njega i obratiti najviše pažnje. Microsoft je kreirao nekoliko modela za kupovinu licence kojom se omogućava korištenje operatvnog sistema Windows. Različiti modli su za različite namjene i sa različitim mogućnostima/obavezama.

 

OEM – definitivno najrasprostranjeniji vid Windows licence, prepoznaćete ga tako što uz njega ide naljepnica tzv. COA koja je u trenutku kada vam se računar isporučuje već nalijepljena na isti (ukoliko ste dobili nenalijepljenu, upozorite prodavca jer se to kosi sa Microsoft pravilima licenciranja i može da vam u nekom trenutku napravi problem). Glavna karakteristika OEM-a je to što „živi i umire“ sa računarom sa kojim je kupljen što znači, ako vam iko kaže da je dozvoljeno odlijepiti naljepnicu pa ponovo zalijepiti negdje drugo, ili ne zna ili je zlonamjeran! I da, OEM licencu je dozvoljeno kupiti SAMO uz novi računar a nikako odvojeno od njega!

 

Druga mogućnost kupovine Windows licence je takozvani FPP. Radi se o maloprodajnom pakovanju, luksuzno upakovanom mediju koji sa sobom ima uputstvo i COA naljepnicu koja je u ovom slučaju nalijepljena na kutiju. Korisnik kupovinom FPP licence ima pravo prebaciti instalaciju sa jednog računara na drugi, prodati ili pokloniti licencu. Nedostatak – visoka cijena!

 

Ukoliko već posjedujete računar koji na sebi nema licencirani operativni sistem imate dvije mogućnosti a to su GGK ili GGWA (minimum pet računara). Radi se o dva legalizacijska rješenja koja su napravljena za zemlje sa visokom stopom piratstva jer kao što je ranije spomenuto, OEM ne možete kupiti ako već posjedujete računar a FPP je preskup. Kada poručite GGK, dobijete kutiju koja sadrži instalacioni medij (DVD), uputstvo i nenalijepljenu COA naljepnicu.

 

Dužnost je nalijepiti je čim završite proces instalacije i aktivacije licence. U nekim slučajevima korisnici umjesto da reinstaliraju operativni sistem a pod uslovom da je već postojeći ista verzija kao i ovaj kupljen kroz GGK, ne reinstaliraju nego samo promijene product key. Kada završite sa procesom reinstalacije i aktivacije i nalijepite COA naljepnicu vaša licenca postaje ista kao i OEM (živi i umire sa računarom, ne može se prenositi, nema prava na novije verzije, itd.) GGWA je licenca namijenjena za legalizaciju kompanija koje posjeduju pet i više računara. Prilikom poručivanja sklapate ugovor sa Microsoftom preko partnera i dobijate pristup na VLSC (Microsoft Volome License Center), portal na kojem po dobijanju maila koji sadrži instrukcije za pristup možete u svakom trenutku download-ovati instalacioni medij i pogledati vaš product key. Važno je napomenuti da jedan medij važi za sve instalacije a takođe i product key. Za razlik od GGK, GGWA posjeduje pravo na niže verzije pa ukoliko imate računare na kojima je XP neophodan i taj isti XP želite koristiti, ovo je trenutno jedini način da to uradite.

 

Kroz ostale programe, tzv. Programe količinskog licenciranja (OLP, OVS, EA, ESA, itd.) nije moguće poručiti licencu operativnog sistema nego samo upgrade licencu, tj. licencu za prelazak na novu verziju ali u tom slučaju je bitno da na računaru već posjedujete licencu za neku stariju verziju Windows-a.

 

Sve ostale Microsoft proizvode (Office, Project, Visio, CAL, itd.) možete poručiti i kroz programe količinskog licenciranja!

Microsoft Licenciranje

Licenciranje Microsoftovog softvera putem programa količinskih licenciranja ne može se porediti s kupovinom gotovog proizvoda u maloprodaji. Ako namjeravate nabaviti licence, dodatne informacije naći ćete na dijelu Kako nabaviti licence za Microsoftove proizvode.

Programi količinskog licenciranja

Ako se prvi put susrećete s Microsoftovim programima količinskog licenciranja, a tražite najbolje rješenja za svoje poslovanje, pomoći će vam prikaz programa količinskog licenciranja. Ako već posjedujete licencu za Microsoftove proizvode, saznajte pojedinosti o Software Assurance pogodnostima te saznajte više o mogućnostima koje će vam omogućiti praćenje najnovijih izdanja našeg softvera.

 

Open Value Subscription - OVS

Program Open Value Subscription (OVS) je Microsoftov program licenciranja koji za razliku od drugih Microsoftovih programa količinskog licenciranja, kompaniji omogućava standardizaciju poslovanja i pretplatu na najnovije verzije softvera. Opširnije ....

Open License - OLP

Microsoft® Open License je program količinskog licenciranja namijenjen korporacijskim, državnim, dobrotvornim i akademskim organizacijama koje naruče najmanje 5 licenci. Opširnije...

 

Enterprise Agreement

Microsoft® Enterprise Agreement je program količinskog licenciranja namijenjen tvrtkama s više od 250 računara. Opširnije...

[contact_form title="FinTech Web | Licenciranje: " email="info@fintech.ba" text="Sadrzaj: "]

Powered By Wordpress. © 2015 by FinTech d.o.o.